Tanácselnökeként, a kerület vezetőjeként részese lehettem Kispesten az életkörülmények alakításának, a kerület  arculatát is gyökeresen megváltoztató városrekonstrukciónak, Kispest látványos fejlődésének. Ekkorra esett a kispesti lakótelep építésének befejezése, a rekonstrukcióhoz kapcsolódó kereskedelmi és szolgáltató létesítmények, valamint az oktatási és egészségügyi intézmények jelentős részének megvalósulása.

A városrész rekonstrukciója elsősorban központi forrásból történt. A kerület vezetésének az volt a feladata, hogy a lakótelep építéséhez kapcsolódó beruházások (oktatás, egészségügy, szolgáltatás, közlekedés, közművek) időben és megfelelő minőségben elkészüljenek, azok a lakótelepen kívül az egész kerület épülését, fejlődését szolgálják. Nagy jelentőséggel bírt, hogy a megnövekedett gyermeklétszám miatt a színvonalas és zavarmentes közoktatás feltételeit biztosítani tudjuk, akár ideiglenes megoldásokkal is (konténeriskola; a Vígadó épületéhez kapcsolódó oktatási szárny).  

Erre az időszakra esett Kispest fejlődését, arculatát is alakító beruházások jelentős része, úgymint a Károlyi Mihály Gimnázium, a Centrum Áruház, a Kispesti Uszoda, az új tűzoltósági épület, a Hunyadi Mozi, a Kispesti Munkásotthon újjáépítése, a Kispesti Vigadó felújítása és bővítése, kiegészülve a Budapesti Média Intézetnek sokáig helyt adó épületszárnnyal. Az Europark megépítését is lehetővé tevő, az úgy nevezett „Bermuda-háromszög” elavult épületállománya jelentős részének lebontása is meghatározó jelentőségű volt. A kispesti városközpont jövőbeni fejlesztésének lehetőségét is elősegítette a korábbi McDonald’s étterem helyének szanálása. Említésre méltó Temesvár-Méta utcai lakótelep felépítése, valamint a Komjáti Gyula utca kialakítása, ahol telkek juttatásával 60 fiatal család részére nyílt lehetőség lakásépítésre. Nyugdíjasházak létesültek a József Attila utcában. Sok lakás került felújításra és korszerűsítésre Wekerle telepen. Ekkor újult meg a Kós Károly tér egy része, a tetőterek beépítésével együtt. A Rába Magyar Vagon- és Gépgyár vezetőjével történt megállapodás tette lehetővé a jelenlegi Agip üzemanyagtöltő állomás megvalósítását (Kispesten akkor egyetlen üzemanyagtöltő állomás sem volt), a Vas Gereben utca egy részének a beruházáshoz kapcsolódó felújítását.

A rekonstrukció befejeztével, az építkezések szervezésével kapcsolatos ingatlanok tulajdonjogát sikerült a kerületnek megszereznie. Kispest tulajdonába került a Vak Bottyán utcában lévő felvonulási terület, a Móricz Zsigmond utcában lévő Kispesti Uszoda melletti épület, a József Attila utcában a Baptista Egyháznak átadott épület, a Vígadó már említett oktatási célú bővítménye, a Kossuth téri – azóta lebontott – konténerüzletek. A tanácsi lakások, köztük a wekerlei lakások elidegenítését az IKV-n belül kialakított szervezettel is elősegítettük.

Minőségi fejlődés következett be az infrastruktúrában is. Korszerűsítésre került az Üllői út, kevés kivétellel szilárd útburkolata lett a kispesti utcáknak, a gáz-, és csatornahálózat a kerületben szinte teljesen kiépült. A kereskedelmi ellátás látványosan fejlődött, a Centrum Áruház, valamint az szolgáltató központok mellett a nagy számban épült kiskereskedelmi egység (pavilonsorok) nagyvárosias ellátást biztosított. Lebontásra kerültek a Kossuth teret csúfító bódék.

A metróhoz is kapcsolódva Kispesten a közlekedés jó színvonalon lett megoldva.

Az 1980-as évek nagy feladatok elé állították az oktatási intézményeket. Voltak olyan évek, amikor az általános iskolai tanulók száma meghaladta a tízezret. A számos újonnan épült bölcsőde, óvoda, általános iskola mellett jelentős összegeket fordított a Tanács a régebben épült iskolák korszerűsítésére és felújítására. Kifejezett szempont volt, hogy az új és a régebbi iskolák színvonalában ne legyenek különbségek. Megújult a Káptalanfüredi Ifjúsági Tábor, a KÖKI-nél napközis tábor épült. Korszerű autóbuszt vásároltunk az iskolai tanulóknak.

Kifejezetten törekedtünk arra, hogy nagyobb megbecsülést kapjon Kispesten a szellemi és a kulturális élet. A lebontástól mentettük meg a Kispesti Munkásotthont, majd összefogással valósult meg annak rekonstrukciója. Kós Károly téren a tetőterek beépítésével kialakított lakásokban alkotóművészek találtak otthonra, a Nagy Balogh János Kör és Kiállító terem lehetőséget adott a kulturális közéletnek. Megrendelésekkel is kifejezésre juttattuk a helybéli művészek kerülethez való kötődését. Ma is jeles dísze a Városházának Fajka János tűzzománca, vagy Nikmond Beáta szobra. Ekkor került a szakorvosi rendelőbe Jáhn Ferenc szobra, a Ganz Műszerművek elé Ganz Ábrahám portrészobra. Kiemelkedik a sorból Kós Károly egészalakos szobra Wekerle főterén.

Működésem ideje alatt több templom is felújításra került, nem egy esetben a kerületi Tanács anyagi támogatásával (pl.: Wekerlei Református Templom).

A rekonstrukciónak is köszönhetően jó színvonalú egészségügyi intézményhálózat jött létre. A szociális gondozásban részesülők száma a 80-as évek második felében megnégyszereződött, elérte az 1000 főt.

A fővárosi kerületek közül az elsők között jött létre Kispesten közösségi televízió, került kiépítésre a kábeltévé.

Az államigazgatási munka korszerűsítésére való törekvést tükrözte a Városházán kialakításra került Ügyfélszolgálati Iroda, a számítástechnika bevezetése a hivatali munkába.

Közreműködésemmel, segítségemmel jött létre a Wekerlei Társaskör. Kós Károlynak állítottunk méltó emléket a Fő tér róla való elnevezésével és az ott elhelyezett szobrával.

A fővárosi kerületek képviseletében több évig tagja voltam a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnökségének, e testületben végzett tevékenységem által részese voltam az Önkormányzati törvény előkészítésének.

Évekig tagja voltam a Budapesti Honvéd Labdarugó Szakosztálya elnökségének. Az 1989-ben létrehozott Puskás Ferenc Alapítvány kuratóriuma az elnöki feladatokkal bízott meg.

Mandátumom lejártakor, 1990 őszén jól működő hivatalt és intézményhálózatot hagytam magam mögött, nagy figyelmet fordítva arra, hogy a megválasztott Önkormányzat minél zavartalanabbul tudjon működni, a kezdeti időszakban kiegyensúlyozott és biztonságos legyen a pénzügyi gazdálkodás is.

A bejegyzés trackback címe:

https://kispestanno.blog.hu/api/trackback/id/tr255565114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása