Szent István.JPG

Kispesten a József Attila utcában lévő nyugdíjasház parkja augusztus 20-án immár negyed százada ünnepség és koszorúzás helyszíne. Erre először 1989-ben került sor, vezető társaimmal együtt elsőként fejezhettem ki tiszteletem államalapítónk kispesti szobra előtt.

Mátyás.JPG

Szent István mellszobra a két azonos kivitelezésű szobor (Mátyás király és II. Rákóczi Ferenc) társaságában díszíti a parkot 1988 óta. Bizonyára sokan emlékeznek arra, hogy eredetileg ezek a szobrok a kispesti Kossuth tér 12. szám alatt lévő épület - akkori nevén a Latinka Sándor Gép- és Villamosipari Szakközépiskola, jelenleg Trefort Ágoston Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola - előtti területen álltak, annak díszítő eleme voltak. Az iskola 1912-ben Kós Károly tervei alapján, polgári iskolának épült és 1962-től adott helyt a szakközépiskolának.

Rákóczi.JPG

Megemlítem, hogy az iskola fejlesztésében, korszerűbb és vonzóbb profiljának kialakításában elévülhetetlen érdemei voltak Varga Lajosnak, aki hosszú időn keresztül állt az intézmény élén. Az iskola környezete a lakótelep építésekor átalakult, következésképen dönteni kellett a szobrok további sorsáról is. Ekkor kerültek áthelyezésre az egyébként szerény műértéket képviselő műkőből készült szobrok a nyugdíjasház parkjába. Visszatekintve az első koszorúzásra, a kerület vezetőit követően, a politikai pártok még együtt helyezték el virágjaikat. Ezt már 1990-ben nem ismételték meg. Akkor némi keserűséggel állapítottam meg, hogy az államalapító Szent István király szobra előtt sem hajlandóak a politikusok együtt fejet hajtani.

A bejegyzés trackback címe:

https://kispestanno.blog.hu/api/trackback/id/tr436653265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása