tichy_lajos.jpg

A napokban, 2019 június 15-én, kispestiek százaival együtt jelen voltam a sokak javaslatára Tichy Lajosról elnevezett, felújított és funkciójában is kibővült sportpálya avató ünnepségén. A kispestiek emlékezetében máig legendaként élő Tichy Lajos emlékének megörökítésen kívül fontos megemlíteni, hogy sok fővárosi sportlétesítmény „beszántása” és beépítése mellett Kispesten, a Katona József utcában lévő, egykori Gránit sportpálya megmaradt. Jóleső érzés volt tudni, hogy ebben személyes közreműködésem is tényező volt.

Kispesten az 1980-as években, a Honvéd Bozsik Ferencről elnevezett stadionján kívül négy sportpálya volt, A most megújult egykori Gránit-pálya mellett a Vak Bottyán utcában volt a BKV Előre pálya, az Üllői úton a Kistex pálya, valamint Wekerletelepen a Zoltán utcai sporttelep. Ez utóbbin kívül a sportpályák a bázis vállalatok nevét viselték, azok csapatainak voltak a létesítményei. Ismert, hogy a rendszerváltást követően a pályák sorsa általában együtt járt a tulajdonosi változásokkal. A BKV Előre pálya helyén egy bevásárló központ, a KÖKI és az OBI valósult meg. Az Üllői úti Kistex pálya helyén először benzinkút létesült, majd a területet kereskedelmi cégek foglalták el. A wekerlei sportpálya szerencsére Kispest tulajdonában volt és van ma is.

f1000012a.jpg

Köztudott, hogy az 1980-as évek végén a vállalatok tényleges tulajdonába kerültek a használatukban lévő ingatlanok. A Gránit Csiszolószerszám és Kőedénygyártó Vállalat telkének egy része viszont nem volt a vállalat tulajdona, amit a tulajdonjogok rendezését követően a vállalat bérelhetett volna, akkor még a Kispesti Tanácstól. A vállalat akkori vezetőivel vagyoncserében állapodtunk meg, a Gránit megkapta az egyébként általa használt telekrészt, másrészt a Kispesti Tanács tulajdonába került a sportpálya. Könnyű belátni, hogy a privatizációt követően, a tevékenység nagy részét régen megszüntető vállalkozások, másokhoz hasonlóan a pályát is megszüntették, ingatlanként értékesítették volna. Vélelmezem, hogy a szomszédos ingatlanokhoz hasonlóan, ma ott is kereskedelmi raktárak lennének. Nem túlzó megállapítás, hogy az említett ingatlancsere révén maradhatott meg Kispest tulajdonában a Gránit-pálya, mely otthont adott az ismét életre kelt KAC-nak, sportegyesületeknek, mostantól pedig szélesebb körű sportolási lehetőséget biztosít a kispesti lakosoknak is.

Kispest a magyar labdarúgás fénykorában számos világklasszist tudhatott magáénak, köztük Tichy Lajost is. Érdemes megjegyezni, hogy Tichy Lajos nemcsak Kispest díszpolgára, hanem 60. születésnapján Puskás Ferenc-díjban is részesült. A Puskás Ferenc Alapítvány kuratóriumának elnökeként Puskás Ferenccel együtt adtuk át a róla elnevezett díjat. Az akkori Puskás Ferenc-díj a Tichy Lajos most felavatott szobrát is mintázó Kristóf Lajos szobrászművész alkotása volt.

tichy_lajos2.jpg

Soraimat az eseményről készült tájékoztató írások kiegészítőjének szánom, megemlékezve munkatársaimról is, akik részesei voltak a döntésnek és a megvalósításnak. Minden bizonnyal jó érzéssel gondolnak vissza a történetre az akkori tanácselnök-helyettesek, Szedliczky Gábor és Rutkai Csaba, az akkor még VB titkár dr. Istvánfy Sándor és dr. Izafy Éva is.

(Fotók: Kristóf Lajos, kispesti szobrász és fotóművész)

A bejegyzés trackback címe:

https://kispestanno.blog.hu/api/trackback/id/tr2214899410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása